Bemutatkozás

Lilian és Péter

2014-ben a McDonaldsban szerelmesedtem bele a mexikói Jalapeno paprikába.

2015. májusában már Ceglédbercelen a saját kertünkben ültettem a chili magok különböző fajtáit és nekikezdtem a termesztésnek. 

Kiváltottuk az ős és kistermelői vállalkozást, majd októberben már az első saját termesztésű feldolgozott chilijeinket árultuk. A chili termesztése mellett paradicsomot is termesztettem és „téliesítettem”, majd ezt is értékesíteni kezdtem. Sok időt szenteltem annak tanulmányozására, milyen kritériumok és követelmények teljesítése szükséges termékeink  „kézműves” minősítéséhez. A legfontosabb: nem lehet tartósítószert és semmilyen adalékanyagot beletenni a termékekbe és hőkezelni kell. Tehát ennek ismeretében készítettem és készítem a mai napig is termékeinket. 

A legnemesebb chiliknek 7-9 hónap is lehet a tenyészidejük. Ilyen pl. Carolina Reaper, amelynek a kapszaicin értéke 1.8-2.2 millió, míg a Bhut Jolokia, vagy Scorpionnak csak 1-1,2 millió. (magyar erős paprikáé 2500-5000 shu a Scoville-skálán) A magokat már január, februárban vetem, KEKKILA tőzegbe, ami egy speciális tőzeg, a legalkalmasabb a chili magok ültetéséhez. 

Májusban a fagyos szentek után kerülnek kiültetésre a palánták. 

Mivel minden mezőgazdasági nővénynek vannak károkozói, ebből sem a chili sem a paradicsom nem kivétel. Nagyon nagy odafigyelést igényel a növények folyamatos ellenőrzése, figyelése. Könnyen kaphat a palántafertőzést, tetvet, palántadőlés, gyökérrothadás, levél rozsda és sorolhatnám.

A biológiailag előállított tápoldatok folyamatos használata megóvja a palántákat a fertőzésektől és bő termővé teszi, minőségileg és mennyiségileg is egyaránt. Sajnos emellett szükséges rovarirtót használni, mert hazánkban nagyon elterjedt a bagolylepke, poloskák sokasága és a tetvek különböző változatai. Tehát a permetezés egész tenyészi idő alatt szükséges, azonban szüretelés előtt 3 héttel már nem permetezek, a palánták ekkora megkapták a megfelelő védettséget. A locsolás a paprika egyik fő életfeltétele, vagyis mindig locsolni kell. A másik, szinte ma már nélkülözhetetlen a raschel háló. A fólia tetejére is szükséges, és a szabadtéri palántákra is. A nap annyira éget, hogy a palántákat és a terméseket szétégeti, ha nincs megfelelő védekezés ellene.

Szüretelést követően kb. 3-4 napig állni hagyom a frissen szedett paprikát, hiszen a magas víztartalma miatt szükséges egy kis kiszáradás hogy a feldolgozásnál ne legyen nagyon vizes. Gyakorlatilag háromszor fogok meg egy 1-5 dkg-os paprikát. Ezt követően megy a feldolgozás. Majd raktározás és értékesítés.